Αφόρμηση για τη δράση μας στάθηκε το παραμύθι “Μια φορά και ένα μπουκάλι”, καθώς και τα σχετικά βίντεο για τη χρήση των πλαστικών “Το ταξίδι του πλαστικού”, “Το μέλλον με πλαστικά”, “Ταξίδι των πλαστικών μπουκαλιών”
Μέσα από συζητήσεις και διατυπώνοντας γνώμες, απόψεις και προβληματισμούς για τα πλαστικά μιας χρήσης που υπάρχουν στο σχολείο και στο σπίτι μας αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση με το να καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου μας μαζεύοντας τα πεταμένα απορρίμματα.
Παραφράζοντας το γνωστό παιδικό τραγουδάκι «Ήταν ένα μικρό καράβι» δημιουργήσαμε το δικό μας «Ήταν ένα μικρό μπουκάλι»
ΕΠΙΠΕΔΟ 2- ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ (INVESTIGATE)
Συγκρίνοντας τα αντικείμενα που έχουμε στην τάξη μας αντιληφθήκαμε ότι πολλά είναι φτιαγμένα από πλαστικό που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, όπως οι μαρκαδόροι και οι κόλλες. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε τη χρήση αρκετών πλαστικών παιχνιδιών, καθώς αν σπάσουν θα πρέπει να πεταχτούν. Παρατηρήσαμε ότι στην κουζίνα μας υπήρχαν λίγα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης. Κάποια πλαστικά είδη μας χρησιμεύουν με την καθημερινή τους χρήση (καλάθια, κασετίνες, καρτέλες, τσάντες), καθώς είναι ανθεκτικά και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε περισσότερο καιρό. Ωστόσο τα πλαστικά μιας χρήσης δημιουργούν πολλά προβλήματα στο περιβάλλον, αν δεν προσέξουμε.
Το σχέδιο δράσης μας για τα πλαστικά
ΕΠΙΠΕΔΟ 3- ΔΡΑΣΗ (ACT)
Οργανώνουμε τη δράση μας:
- συλλέγουμε μπουκάλια για ανακύκλωση και συμμετέχουμε στον διαγωνισμό του followgreen
- μαθητές και εκπαιδευτικοί επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε μόνο επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη φαγητού και νερού. Σε περιπτώσεις που χρειαστεί η χρησιμοποίηση ειδών για φαγητό θα προτιμηθούν τα χάρτινα, τα ξύλινα και τα ανοξείδωτα.
- δημιουργούμε ομαδική εργασία από ανακυκλώσιμα υλικά στέλνοντας παράλληλα το δικό μας μήνυμα “ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ- ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ”
Αντικατάσταση
- κάποιων πλαστικών παιχνιδιών με ξύλινα
- των πλαστικών σακούλων με βιοδιασπώμενες, πάνινες ή συνθετικές
- των προϊόντων καθαρισμού στο σχολείο με φιλικά προς το περιβάλλον
- Ηχογραφούμε το μήνυμά μας για τα πλαστικά θυμίζοντας και το γνωστό σλόγκαν του γλάρου που χρόνια τώρα μας παροτρύνει: “ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ”
Μέσα από τις δράσεις μας ελπίζουμε ο τρόπος σκέψης να γίνει τρόπος ζωής από τις οικογένειες των μαθητών και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ. Η φιλοσοφία μας επικεντρώνεται στην καλλιέργεια συμπεριφορών για έναν πλανήτη με λιγότερα πλαστικά.